BG_bird2100% onafhankelijk
HRMWerknemers trots op maatschappelijk betrokken werkgever

Werknemers trots op maatschappelijk betrokken werkgever

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

51 procent van werkend Nederland vindt de eigen organisatie inspirerend.

55-plussers werken het meest geïnspireerd (73 procent) en 36-jarigen het minst (31 procent).

Werknemers vinden hun werkgever inspirerend als er sprake is van een hoge maatschappelijke betrokkenheid, ook wel ‘purpose’ genoemd. Hoe sterker de ‘purpose’ van een organisatie, hoe meer deze inspireert.

Inspiratie

Inspiratie heeft een grote invloed op de effectiviteit van medewerkers, de impact van leiderschap en de aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. Inspirerende organisaties profiteren daarmee van een hogere betrokkenheid, bevlogenheid en effectiviteit van medewerkers. Het bedrijfsresultaat is significant beter. Deze organisaties hebben geen last van de krapte op de huidige arbeidsmarkt, maar genieten juist van een toestroom aan open sollicitaties.

Deze inzichten komen uit de achtste editie van de Inspirerende 40, de jaarlijkse studie naar inspiratiewaarde van organisaties onder 1.446 Nederlandse werknemers.

Levensfases en carrièrestappen hebben invloed

Er lijkt een zekere samenhang te zijn tussen de mate van inspiratie en de levensfases en carrièrestappen van medewerkers.

Nieuwkomers op de arbeidsmarkt (generatie Z) zoeken steeds vaker inspirerende organisaties op. Gedurende de eerste en eventueel tweede baan fluctueert de inspiratiewaarde. Er is een dip bij een leeftijd rond 36 jaar. Dit kan samenhangen met een nieuwe gezinssituatie (de komst van kinderen en werk-privébalans). De pieken treden op rond 45 en 57 jaar, wanneer het vaak wat rustiger is in de privésituatie. Daarna neemt de mate van inspiratie en dus ook de betrokkenheid van werknemers af.

Laagopgeleiden

Laagopgeleiden blijken significant meer geïnspireerd (61 procent) dan hoogopgeleiden (42 procent). De eerste groep lijkt meer trots te voelen, terwijl hoogopgeleide medewerkers (hbo beperkt, wo aanmerkelijk) dat gevoel minder ervaren.

Opvallend is dat mensen met een lagere opleiding, maar met een bovengemiddeld inkomen, het meest geïnspireerd zijn. Of mensen fulltime of parttime werken, heeft geen invloed op de mate van inspiratie.

>>> Download hier het rapport De Inspirerende 40, 2018′ 

Deel dit artikel