BG_bird2100% onafhankelijk
Re-integratieDe dolende UWV verzekeringsarts!

De dolende UWV verzekeringsarts!

Discrepanties in de opvatting van een verzekeringsarts over duurzaamheid

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Karin is eind vijftig als zij in 2010 te kampen krijgt met leukemie waardoor haar leven compleet overhoop ligt.

Zij moet een stamceltransplantatie ondergaan van een donor om te kunnen overleven.

Deze ingreep geeft een groot risico op afstotingsverschijnselen en dat is nou precies waar Karin in ernstige vorm mee te maken krijgt.

Hierdoor is weer een therapie noodzakelijk die nog jaren kan duren o.a. met hoge doseringen prednison en diverse bijkomende klachten.

Isolement

Karin leeft na de transplantatie in een isolement. Zij heeft minimale contacten met de buitenwereld om de voor haar fatale risico’s van besmetting te voorkomen. Karin is energetisch zeer beperkt. Ondanks de ernst van de klachten, de risico’s en de sombere vooruitzichten besluit UWV een WGA-uitkering toe te kennen. Karin en haar werkgever gaan hiertegen in bezwaar.

Bevindingen uit de dossieranalyse

  • Volgens het oordeel van de bedrijfsarts is Karin volledig en duurzaam arbeidsongeschikt.
  • Tijdens het WIA-spreekuur spreekt de UWV-verzekeringsarts met Karin open over de ernst van de klachten en spreekt uit dat er sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. Ook de IVA-optie komt hierbij aan bod.
  • De UWV-verzekeringsarts legt in zijn rapport vast dat het behandelteam akkoord is met het oordeel van de bedrijfsarts “volledig en duurzaam arbeidsongeschikt”.
  • In de FML legt de verzekeringsarts vast dat verbetering van de belastbaarheid niet of nauwelijks is te verwachten.
  • De verzekeringsarts bevestigt schriftelijk aan Karin dat zij niet kan werken en dat hij verwacht dat dit in de toekomst ook niet meer zal gaan gebeuren.

Tot zover is het een consistent verhaal…

Duurzaamheid

In de rapportage van de verzekeringsarts valt ook te lezen dat de medische prognose onzeker is, maar dat verbetering van de belastbaarheid toch niet is uitgesloten. Even verder stelt de UWV-arts dat er geen duurzaamheid is vast te stellen op basis van de thans beschikbare medische gegevens.

Aanleiding om informatie op te vragen bij de behandelaar. Vreemd genoeg wordt de ontvangst van de noodzakelijke medische informatie niet afgewacht; dezelfde dag dat het schriftelijke verzoek naar aan de behandelaar gaat, wordt ook de WGA-toekenningsbeschikking aan Karin verstuurd!

In bezwaar

Tijdens de hoorzitting zet Karin haar ziektegeschiedenis en beperkingen helder uiteen. Wij schetsen onder andere onze verbazing over de discrepanties in de opvatting over de duurzaamheid die de verzekeringsarts in de verschillende stukken laat zien.

De bezwaarverzekeringsarts bevestigt in de bezwaaranalyse de ambivalentie van de primaire verzekeringsarts in zijn visie over de duurzaamheid van de klachten.

Mede gelet op de lange duur van de nog lopende behandelingen en het ontbreken van perspectief op herstel gedurende de eerstkomende jaren, wordt het bezwaar gegrond verklaard. De WGA-uitkering wordt omgezet in een IVA-uitkering.

Met deze uitspraak krijgt Karin geen beter gezondheidsperspectief maar wel de relatieve rust die hoort bij de ernst van haar klachten. Ook de gang naar de rechtbank wordt zo voorkomen.

Compliment?

De beoordeling door de primaire verzekeringsarts doet ons de wenkbrauwen fronsen. De snelheid waarmee UWV in bezwaar de tekortkomingen herstelt, zorgt weer voor een glimlach. Op woensdag de hoorzitting, de vrijdag daarop de beschikking op bezwaar al in de bus.

Is dat nu een compliment waard, of waren de tekortkomingen zo evident?

 

Deel dit artikel

Ad van Lieshouthttp://www.lenm-advies.nl/

Ad van Lieshout is directeur/eigenaar van L&M Advies, sociale zekerheid, beroep en bezwaar.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?