Gisteren kopte de NOS met “Werkgevers en werknemers worstelen met vaccinatievragen”.

Arbeidsjuristen, werkgeversorganisaties en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) merken dat werkgevers en werknemers hiermee worstelen. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of zij voor een prik vrij krijgen of moeten geven en of ze ertoe kunnen worden gedwongen er een te nemen.

De redactie van BG magazine heeft haar panel van experts een aantal werkgeversvragen voorgelegd over corona en werk.

Kan een werknemer vrij krijgen voor een coronaprik?

Kan een werknemer vrij krijgen voor een corona prik voor zichzelf of als begeleider van bijvoorbeeld een familielid? >>> Lees verder

Hoe ga ik er mee om als een van mijn werknemers zich niet wil laten inenten tegen corona?

Het vaccineren tegen het coronavirus is begonnen, maar niet iedereen wil gevaccineerd worden. Als werkgever heb ik de plicht om voor een gezonde en veilige werkplek te zorgen. Hoe ga ik er mee om als een van mijn werknemers zich niet wil laten inenten tegen corona? >>> Lees verder

Mag je iemand ontslaan door corona?

In verband met de coronacrisis heeft mijn werkgever mij laten weten genoodzaakt te zijn de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hij heeft mij nu een vaststellingsovereenkomst voorgelegd. Waar moet ik allemaal op letten en heb ik recht op WW als ik de overeenkomst teken? >>> Lees verder

Wat te doen als mijn werknemer ondanks corona op vakantie naar buitenland gaat?

Kun je een werknemer die, ondanks de coronamaatregelen op vakantie wil, verhinderen te gaan? En hoe zit het met doorbetaling, eventueel ontslag, quarantaine, etc? >>> Lees verder

Kan ik mijn werknemer verplichten om zich te laten testen op corona?

Ik heb het vermoeden dat een van mijn medewerkers besmet is met corona. Hij is al langere tijd geregeld aan het hoesten en is snotterig. Kan ik mijn werknemer verplichten om zich te laten testen op corona, of is dit zijn vrijwillige keuze? >>> Lees verder

Mag een werkgever een werknemer verplichten om tijdens het werk een mondkapje te dragen?

Veel werkgevers worden door de coronacrisis met allerlei nieuwe vragen geconfronteerd. Vragen over het dragen van een mondkapje is daar een van. Mag een werkgever een werknemer verplichten om tijdens het werk een mondkapje te dragen? >>> Lees verder

Heeft mijn werknemer recht op (deels) thuiswerken?

Bij veel bedrijven hoor je het tegenwoordig vallen: ‘thuiswerken wordt de nieuwe norm’. Maar heeft mijn werknemer wel recht op (deels) thuiswerken? En kan ik het later weer terugdraaien als corona voorbij is? >>> Lees verder

Ben je als werkgever verantwoordelijk voor een gezonde inrichting van de thuiswerkplek?

Op dit moment werkt een aanzienlijk deel van Nederlands al ruim een jaar thuis. Van incidenteel thuiswerken is dan ook geen sprake meer. Ben je als werkgever verantwoordelijk voor een gezonde inrichting van de thuiswerkplek? >>> Lees verder

Kan je van een medewerker vragen niet gewerkte ‘corona-uren’ in te halen?

In de huidige uitzonderlijke coronasituatie heb ik veel werknemers die ik door de lockdown niet kan laten werken, of veel minder uren kan laten maken. Normaalgesproken is het mogelijk om een systeem van plus- en min-uren te hanteren, maar hoe zit dat in deze coronatijd? >>> Lees verder

Kan een arbeidsovereenkomst ook deels beëindigd worden vanwege verminderde werkzaamheden als gevolg van de coronacrisis?

En moet ik dan een transitievergoeding betalen? En kan ik het ook weer terugdraaien als er weer voldoende werk is? >>> Lees verder

Mag je als werkgever de arbeidsvoorwaarden van werknemers eenzijdig wijzigen vanwege de coronacrisis?

Wij zitten als werkgever in een benarde financiële positie door de coronacrisis. Mogen wij de arbeidsvoorwaarden van onze werknemers eenzijdig wijzigen door bijvoorbeeld een offer te vragen op het gebied van de arbeidsvoorwaarden? Ik denk bijvoorbeeld aan een loonoffer, het inleveren van vakantiedagen of het opschorten van de uitbetaling van de vakantiebijslag. >>> Lees verder

Mag ik mijn werknemers een bonus geven wanneer zij zich laten vaccineren?

Kunnen wij als werkgever onze werknemers stimuleren om zich te laten vaccineren door bijvoorbeeld extra vakantiedagen of een bonus toe te kennen? >>> Lees verder